JULIA VIKTORIA – Sandvikentjejen vill bli artist. Nu släpper hon sin första egna singel.

Hon var 11 år när hon flyttade från Stockholm till Sandviken. En ålder då det inte är så lätt att få kompisar och komma in i tjejgänget. Skolan var en jobbig tid som hon hela tiden fick fajtas och kämpa med.
- Det är inte lätt att vara ung tjej i dag. Det är så mycket som är jobbigt förutom att bara orka vara och hinna med allt. Själv har jag valt att ta avstånd från att dricka, festa och andra saker som kan vara dåliga. Jag vet precis hur jobbigt saker kan vara när man inte riktigt känner att man passar in. Det är viktigt att visa vad man tycker och tror på. Jag märker att yngre tjejer gärna lyssnar på mig, och genom att jag sjunger och syns i olika musikaliska sammanhang är det viktigt att vara en bra förebild.

Hon var 14 år när hon började skriva egna låtar och nu rasar det ut texter och låtar. Att skriva låtar är ett sätt för Julia Viktoria att bearbeta sorg, besvikelse och ett dåligt självförtroende men också ett sätt att uppmuntra andra unga tjejer att tro på sig själva och våga vara sanna. Och så klart starten på hennes dröm, att bli artist med egna låtar. Nu nio månader senare släpper hon sin första singel, den 20 oktober.
Vad har musiken betytt för dig?
-När jag var fyra år tvingade jag mina föräldrar att vara publik medan jag hade uppträdanden för dem. Då ville jag vara som Britney Spears och Nicki Minaj.
Jag provade att vara med i en kör, men trivdes inte att vara en i mängden. Jag ville helt enkelt synas själv, freestyla. Sen var jag på ett musikläger i södra Sverige, och då upptäckte jag verkligen musiken och genomgick en personlig resa också. Jag bestämde mig helt enkelt för att ömsa skinn, färgade håret och kom över min scenskräck, och med hjälp av min mamma valde jag att satsa hundra procent på min dröm att bli artist.
Hur får du inspiration?
- Vi har en sommarstuga vid Sörtuttsbadet i Sandviken, dit brukar jag åka tillsammans med mina tre hundar för att komma bort från stressen och slappna av. Jag blir alltid så lugn när jag kommer dit och då föds berättelser som sedan blir till låtar. Ett annat ställe som jag åker till för att få inspiration är Högbo där vi brukade vara på somrarna när jag var liten. Jag har så många roliga barndomsminnen därifrån och det gör mig lycklig. Till min singel valde jag att ta med Sandviken fotografen Micke Bergling till Högbo för att fotografera och skapa en bra bild till skivomslaget.

Hur skulle du beskriva dig själv som artist?
-Jag har läst mycket om horoskop och ormen är mitt kinesiska tecken. En orm är slug och smart, men också avslappnad och lugn. Ibland är jag nog så lugn att vissa skulle säga att jag är i en annan värld, fast jag lyssnar ändå och sen slingrar jag iväg på min egen väg. Behövs det så ömsar jag skinn och ibland kramar jag människor lite för hårt. Ja, som en orm skulle jag beskriva mig, lite som Kaa i Djungelboken.
Var ser du dig själv om fem år?
-Man vet aldrig men just nu ser jag mig själv på olika scener, i Sverige, Europa och USA. Jag hoppas att jag har en stor fanbase med kärleksfulla fans som troget följer med mig genom min resa. Dessutom hoppas jag att jag då har lärt mig spela något instrument riktigt bra. Det längtar jag efter.
Berätta lite om din nya singel, hur kom den till?
- Det här är en pop-låt med ett skönt gung och även en del techno. Det finns en djup betydelse i låten och det är en sann berättelse. Texten handlar om en period då jag var jätteledsen på grund av en dålig relation med en kille som gjorde dåliga saker. Problemet var att jag hållit honom hemlig för alla. Så jag började helt enkelt skriva om hur jag mådde och kände. Ur min sorg föddes den här låten.

Du har gjort en video också berätta om den.
Musikvideon är delvis filmad i Högbo naturområde som är ett mycket vackert inspelningsområde och ett paradis för natur och sportintresserade. Den andra halvan av filmen har vi spelat in utanför Furuvik på en mysig plats vid havet. Det spöregnade hela dagen när vi filmade utanför Furuvik men vi hade bara en dag på oss så vi körde på ändå. Produktionsteamet består också av duktiga personer från trakten, Clara Hagman och Henrik Moregård som båda kommer från Gävle.
Är det svårt eller lätt att skriva en låt?
-Jag började skriva låtar alldeles nyligen. Men för mig är den största utmaningen att skriva en bra refräng. Versen är enkel det är då man kan berätta sin historia. Jag har lätt för att berätta saker men det är svårare än man tror att hitta en hook. Den här låten tog bara två timmar att skriva och en eftermiddag att spela in.
Julia28Julia28
Julia28
Fakta:
Född: 2001 i Stockholm, flyttade till Sandviken när hon var 11 år
Intressen förutom musiken: Familjens tre hundar, konst, historia, mode
Julias budskap: Att sprida glädje, hjälpa andra att hitta deras självkänsla.
Musikalisk förebild: Ändras ofta men tycker att Justin Bieber är en kämpare.
Produktion I´ll do it for you: Julia Viktoria, Clara Hagman och Henrik Moreborg.

Pressbilder

Kontaktperson

Christina Engborg
juliaviktoriamusic@gmail.com